Верховний суд відмовив у відкритті провадження у справі щодо відсторонення Тупицького від посади

Верховний суд України відмовив у відкритті провадження за позовом про скасування указу президента Володимира Зеленського, яким той відсторонив від посади голову Конституційного суду Олександра Тупицького.

Про це повідомила пресслужба Верховного суду.

Як зазначається, позивач, імені якого не називають у ВСУ, звернувся до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду.

Він заявляв, що указ Зеленського є незаконним та суперечить Конституції України, оскільки серед повноважень президента не передбачено відсторонення судді Конституційного суду від посади.

Судді пояснили, що такі питання стосуються юрисдикції самого Конституційного суду, а не адміністративних судів.

«Верховний суд... ухвалив рішення про відмову у відкритті провадження у справі... оскільки цей позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства з огляду на таке», - йдеться у повідомленні.

Крім того, у ВСУ підкреслили, що позивач фактично ставить питання про неконституційність указу президента.

«Невідповідність указів президента України положенням Конституції України може бути підставою для прийняття виключно Конституційним Судом України рішення щодо неконституційності цих указів, що свідчить про неможливість розгляду такої категорії справ у порядку адміністративного судочинства», ㅡ додали у ВСУ.

Нагадаємо, 19 грудня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.