Верховний суд залишив в силі довічне ув'язнення засудженому за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе Олексію Пукачу

Верховний суд України залишив у силі довічне ув’язнення для Олексія Пукача, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе у 2000 році. 

Про це повідомив прокурор у справі Олег Троян, передає Громадське.

Він зазначив, що захист наголошував на тому, що під час ухвалення рішення суд першої інстанції нібито порушував право на захист Пукача і не врахував строк давності, а тому термін ув’язнення просили зменшити до 15 років. 

«Тоді його мали б фактично звільнили у залі суду. Моя позиція зводилась до того, що під час ухвалення рішень судами першої та апеляційної інстанцій не було допущено істотних порушень норм КПК, покарання призначене з урахуванням особи засудженого та тяжкості інкримінованого йому злочину», - сказав прокурор.

Троян додав, що після вбивства Пукач вчинив новий злочин - у 2003 році знищив документи оперативного спостереження.

Сам Пукач раніше казав, що справа є політично сфабрикованою, він не мав умислу на вбивство, а як начальник Департаменту зовнішнього спостереження при МВС документував Гонгадзе, який нібито співпрацював з іноземними спецслужбами.

У суді Пукач повідомив, що вбивство не було запланованим, а нібито сталося через необережність його підлеглого Поповича.

Після рішення Верховного суду Пукач залишається у в’язниці довічно, але має ще можливість звернутися до Європейського суду з прав людини.

Адвокат Олексія Пукача Григорій Демиденко зазначив, що наразі захист ще не вирішив, чи звертатиметься до Європейського суду з прав людини, і обговорюватиме це питання з клієнтом. Але Демиденко наголосив на тому, що він очікував такого рішення і не погоджується з ним.

«Людина за різних обставин може зізнатися у будь-чому, але ж мають бути неспростовні докази. Він (Пукач, - ред.) казав про помилку колеги, але не його. Верховний суд сформовано незаконно, і як може говорити про закон суддя, який незаконно прийшов до влади і натягнув на себе мантію? Ми говорили не тільки про строки давності. Є суттєві порушення, які судді обійшли, та суттєвого аналізу того, про що ми казали у скарзі, не дали», - сказав Демиденко.

Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе, який викривав владу при президенті Леоніді Кучмі, зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того року в лісі під Таращею Київської області виявили обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. Убитого журналіста поховали 22 березня 2016 року в Києві. 

У 2008 році Валерій Костенко та Олександр Попович були засуджені за вбивство Гонгадзе до 12 років позбавлення волі, Микола Протасов - до 13. Останній помер у Менській колонії у квітні 2015 року. 

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Гонгадзе. У лютому та березні 2016 року, після того, як апеляційний суд залишив вирок першої інстанції у силі, Пукач подав касацію з вимогою скоротити йому термін ув’язнення з довічного до 15 років.