Відповідальність за наявність COVID-документу під час поїздок між регіонами покладається на пасажирів - МОЗ

Міністерво охорони здоров’я переклало відповідальність за відсутність COVID-сертифікатів у подорожуючих на міжрегіональних рейсах з перевізників на безпосередньо самих пасажирів.

Відповідні зміни внесли у постанову на засіданні Кабміну 20 жовтня, кажуть у пресслужбі МОЗ.

«Відповідальність за наявність документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19 під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами, за виключенням легкових автівок, покладається на пасажирів», - йдеться у повідомленні.

Стосуються правила регулярних та нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях. 

Не поширюється ця норма на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів там не більше як 5 людей (без врахування дітей віком до 14 років). Водночас дозволяється більша кількість пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї. 

Також  перевізник тепер зобов’язаний проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів, що підтверджують щеплення проти коронавірусу або негативний результат тесту на вірус. Від неповнолітніх такого документу не вимагають.

У МОЗ підкреслили, що порушення цих правил передбачає штраф від 17 тисяч грн до 34 тисяч грн.

Нагадаємо, з 21 жовтня в Україні набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень у «жовтій» та «червоній» зонах. Для поїздок між областями і водії, і пасажири повинні мати один із документів:

  • «зелений» або «жовтий» сертифікат у «Дії» про повну вакцинацію або отримання однієї дози. «Жовтим» сертифікатом можна користуватися лише у регіонах жовтої «зони»;
  • документ про отримання однієї дози вакцини — форма 063-О, нею можна користуватися у «жовтій» зоні;
  • міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке можна оформити у сімейного лікаря;
  • іноземний сертифікат про повну вакцинацію препаратами, використання яких дозволила ВООЗ;
  • негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на антиген — дійсний 72 години.

На дітей до 18 років ці правила не поширюються, однак усі громадяни віком від 12 років зобов'язані носити захисні маски.