Відсьогодні в Україні вступили в дію посилені карантинні обмеження

Сьогодні, 8 січня, від опівночі на всій території України почали діяти посилені карантинні обмеження, які триватимуть до 24 січня 2021 року (включно). 

Про це повідомляється на сайті Кабінету міністрів України.

Як зазначається, такі дії направлені в першу чергу на мінімізацію контактів між людьми. А це, в свою чергу, дозволить зменшити кількість захворівших на COVID-19.

Отже, під час локдауну уряд забороняє відвідувати заклади освіти, крім дошкільної освіти та спеціальних закладів. Тобто, дитячі садочки та спеціальні заклади освіти будуть працювати як зазвичай, а от школи, університети не можна буде відвідувати.

Також не працюватимуть кафе, бари, ресторани та інші заклади харчування, але зможуть продавати «на виніс» та на доставку.

Заборонили й роботу кінотеатрів, театрів та інших закладів культури. Та й загалом усім розважальним закладам і торговим центрам, крім роботи продуктових магазинів, аптек у ТРЦ, не можна буде працювати.

Також під час локдауну не буде змоги відвідати фітнес-зали, басейни, непродовольчі ринки (продовольчі працюватимуть з обмеженнями), пройтись різдвяними ярмарками чи відвідати будь-який масовий захід.

У звичайному режимі продовжать роботу супермаркети, якщо в них не менш як 60% площі відведено для торгівлі їжею, лікарськими засобами, засобами гігієни та зв'язку. Можна буде придбати ветеринарні препарати, корми, насіння і засоби захисту рослин, а також побутову хімію та друковану пресу.

Інші групи товарів можна буде продавати лише для доставки.

Окрім того, під час локдауну працюватимуть аптеки, банки, поштові відділення, готелі та АЗС (без зон харчування).

Також під час карантину залишаються доступними місця для технічного обслуговування та ремонту авто, відбуватимуться спортивні заходи професійних клубів без глядачів.

Робота транспорту не зупинятиметься. Громадському транспорту міського, приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучень дозволять працювати з обмеженнями «помаранчевої» зони — тобто перевозити пасажирів у межах кількості сидячих місць.

Метро перевозитиме пасажирів без обмежень щодо кількості місць для сидіння. Крім того, внутрішні авіаперевезення здійснюватимуться без обмежень. Перед авіаподорожами за кордон потрібно перевірити, які обмеження є у країнах, куди ви плануєте їхати.

Зазначимо, что також Кабінет міністрів продовжив дію загальнодержавного карантину з обмеженнями «помаранчевої» зони до 28 лютого 2021 року.