Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні

Нижня палата парламенту США опублікувала текст законопроєкту для допомоги Україні, згідно з яким Україна може отримати близько 61 млрд доларів та балістичні ракети ATACMS.

Про це йдеться в тексті законопроєкту.

Він зобов'язує президента США Джо Байдена надати Україні ракети ATACMS за умови, що їхня передача не зашкодить інтересам Сполучених Штатів. 

Серед 60,84 млрд доларів для України 13,8 млрд підуть на закупівлю новітніх систем озброєнь, оборонних товарів та оборонних послуг, а ще понад 23 млрд доларів використають на поповнення американських запасів зброї.

Крім того, в тексті законопроєкту передбачено, що не пізніше як через 60 днів після того, як він стане чинним, Байден має укласти з урядом України угоду щодо повернення наданої допомоги.

Ще 7,8 млрд доларів прямої фінансової допомоги нададуть у вигляді кредиту до 30 вересня 2025 року. За ці кошти уряд України не може відшкодовувати пенсії. Після 15 листопада 2024 року Джо Байден може анулювати до 50% цього боргу з дозволу Конгресу. Решту боргу можуть також списати після 1 січня 2026 року теж за погодженням із Конгресом.

Також, якщо законопроєкт ухвалять, протягом 45 днів після цього Державний департамент та Міністерство оборони США мають надати стратегію підтримки України.

Раніше спікер Палати представників США Майк Джонсон оголосив колегам, що законопроєкт про допомогу для України винесуть на голосування вже 20 квітня.