Вперше за останні 20 років в Україні проведено трансплантацію рогівки ока

У Львові 23 вересня здійснили першу за 20 років операцію з пересадження рогівки ока. Крім того, посмертний донор передав ще п’ять інших своїх органів людям.

Про це повідомила Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова.

Рогівку ока отримав 69-річний житель Ігор з Івано-Франківська. Операція тривала близько години й минула успішно, але тепер на чоловіка ще чекає тривалий період реабілітації.

У лікарні розповіли, що Ігор мав катаракту, після невдалої операції три місяці тому у нього проявилася бульозна кератопатія - його рогівка почала мутніти і він уже не міг бачити на одне око. Зір становив лише 2-3%. Повернути його могла трансплантація.

«Після операції він мріє знову бачити своїх онуків, збирати гриби та грати у футбол. Тож бажаємо міцного здоров’я та швидкого одужання», — сказали в лікарні.

Як зазначив у Facebook директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук, Донором для Ігоря став 54-річний чоловік, який помер від інсульту 21 вересня.

«Його дружина підписала згоду на донорство, і завдяки цьому у вівторок [21 вересня] у Львові ми пересадили п'ять органів — легені, серце дитині, печінку та нирки», — сказав Самчук.