Вибух у будинку на Позняках: п’ятьом службовцям «Київгазу» повідомлено про підозру

За фактом вибуху у житловому будинку на Позняках у Києві, що стався 21 червня 2020 року, повідомлено про підозру першому заступнику голови правління АТ «Київгаз» та ще чотирьом службовим особам АТ «Київгаз».

Про це повідомили у прокуратурі Києва

Так, під час здійснення повірки побутових лічильників газу у будинку по вул. Соломії Крушельницької, 1, службовці допустили порушення вимог ряду нормативно-правових актів, у тому числі «Правил безпеки систем газопостачання», «Кодексу газорозподільних систем» та інших, в частині встановлення технологічної перемички (байпасу) у внутрішньобудинковий газопровід замість знятого лічильника газу.

В результаті цих порушень відбувся вибух газу, що призвів до обвалу конструкцій десятиповерхового багатоквартирного житлового будинку, загибелі 5 осіб та травмування 3 людей.

Крім того, внаслідок втрати житла мешканцям будинку заподіяно матеріальну шкоду на загальну суму понад 53 млн грн.

"26 квітня 2021 року за результатами розслідування першому заступнику голови правління АТ «Київгаз», трьом головним інженерам Управлінь експлуатації газового господарства та начальнику служби охорони праці АТ «Київгаз» повідомлено про підозру у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою, яка зобов’язана їх дотримуватись, що спричинило загибель людей, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України", - наголосили в прокуратурі.

Зазначається, що вказаним особам вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту з обов’язком носити електронний браслет.

Крім того, вживаються заходи до заочного повідомлення про підозру ще одній особі, яка з серпня 2020 року знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області.

Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Нагадаємо, вибух у багатоповерхівці на Позняках у Києві стався 21 червня 2020 року. Було пошкоджено 40 квартир. П'ятеро осіб загинули. Загалом у цих 40 квартирах було зареєстровано 125 мешканців.