Якщо медикам не підвищити заробітні плати, вони просто поїдуть з країни, - Степанов

Підвищення заробітних плат медичним працівникам зараз критично необхідне, щоб попередити їх масовий виїзд за кордон.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив в етері шоу «Свобода слова» на ICTV.

«Європа зацікавлена в наших медиках і втримати їх в Україні можливо лише підвищенням зарплат. Тому МОЗ буде до останнього боротися за прийняття державного бюджету, в якому медицина буде профінансована згідно з поданим міністерством запитом», - підкреслив міністр.

Він додав, що в Україні 7,5 тисячі реаніматологів-анестезіологів, і вони довели, що є дуже фаховими спеціалістами.

«Вони довели, що є дуже фаховими спеціалістами, і в них зацікавлені по всій Європі. Якщо їм не підвищити заробітні плати, вони просто поїдуть з країни», - наголосив Степанов.

За його словами, у разі прийняття бюджету з урахуванням запитів, запропонованих МОЗ, заробітна плата медичним працівникам буде суттєво підвищена. Це мотивуватиме їх залишатися працювати в Україні.

Як уточнив Степанов, у своєму бюджетному запиті Міністерство охорони здоров'я заклало 22-23 тисячі гривень зарплати для лікарів, 17 тисяч гривень - для медсестер, 12 тисяч гривень - для молодшого медпрацівника. Але уряд це не підтримав.

«Саме тому я не підтримав цей бюджет на засіданні уряду, і саме тому я буду боротися за ті цифри, які ми подали у нашому запиті. Зараз не питання якихось шикарних речей. Це потрібно медичній системі, щоб банально вижити. Ми побачили всі, в якому стані знаходиться наша медицина», - підсумував міністр.

Раніше в Національній службі здоров’я заявили, що передбачених у проєкті бюджету 123 млрд гривень на охорону здоров’я не вистачить, щоб повноцінно боротися з пандемією коронавірусу в Україні, зокрема, щоби провести вакцинацію.