З 1 жовтня для українців почала діяти низка нововведень

З початку жовтня в Україні почала діяти низка нововведень. Про це пише Громадське.

Що змінилося для українців вже від сьогодні?

  • З обігу виводять 25 копійок та вилучають старі банкноти

З опівночі 1 жовтня українці більше не можуть розраховуватися монетами у 25 копійок. Однак, не треба їх викидати ㅡ до 30 вересня 2021 року монети можна буде здати у всіх банках. До 30 вересня 2023 року їх прийматимуть Нацбанк та чотири уповноважені банки: Ощадбанк, ПриватБанк, «Райффайзен Банк Аваль» та «ПУМБ». Потім монети утилізують.

Також Національний банк України вилучатиме старі банкноти зразка до 2003 року, паперові банкноти номіналами 1 і 2 грн та монети номіналом 1 гривня зразка 1996 року.

Загалом до весни 2023 року в обігу мають залишитися 6 номіналів монет: 10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень, а також 6 номіналів банкнот: 20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень.

  • Касові апарати для ФОПів

Для малого бізнесу почне діяти обов'язкова вимога з використання касових апаратів та програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Згідно із законом, апарати будуть потрібні навіть ФОПам, які працюють безготівково. 

Зокрема, нововведення стосується підприємців у сферах торгівлі та харчування. Таким чином у Верховній Раді хочуть боротись з недобросовісною конкуренцією та «тіньовим бізнесом». 

Однак ФОПам та іншим підприємцям не обов'язково встановлювати механічний апарат. Можна буде використовувати безкоштовні аналоги касових апаратів у вигляді додатків на смартфони, планшети та комп’ютери.

  • Нові військові звання

З жовтня в Україні відбудуться зміни і в системі військових рангів. Так, для сухопутних, десантно-штурмових військ, повітряних сил, сил спеціальних операцій та сухопутного компонента ВМС зникнуть деякі радянські назви звань. 

Наприклад, повністю зникне звання «генерала армії України». Замість «генерал-полковника» в Україні призначатимуть просто «генералів». Також з'явиться звання «бригадного генерала». Замість «прапорщиків» та «старшин» будуть призначати «майстрів-сержантів» та «штаб-сержантів».

Для військово-морських сил повністю зникне звання «мічманів». Замість них введуть «майстрів-старшин» та «штаб-старшин». 

Усі зміни відобразяться на нашивках військових ㅡ вони зміняться на більш лаконічні. 

Однак, зміни у назвах звань не означатимуть їх скасування. Військові звання «генерал армії України», «генерал-майор», «контр-адмірал», «генерал-лейтенант», «віце-адмірал», «генерал-полковник» та «адмірал» присвоєні раніше, будуть зберігаються за військовослужбовцями у запасі або відставці.

  • ПриватБанк знижує тарифи для підприємців

З 1 жовтня 2020 року ПриватБанк знизить з 7 до 5 гривень тариф за внесення коштів через термінали самообслуговування. Також банк скасовує тарифи за післяопераційне обслуговування (тобто проведення операцій після закінчення банківського дня). 

Тариф за проведення платежів корпоративних клієнтів на рахунки в інших банках складе 3 грн за платіж, а на внутрішньобанківські платежі — залишається безкоштовним.

За зняття готівки з корпоративних карток і карток «Ключ до рахунку» зніматимуть 1%. А тариф за нецільове поповнення готівкою таких карток складе 0,5%. Таким чином у ПриватБанку будуть стимулювати українців переходити до безготівкових операцій.

  • Польський газ в Україні

Польський нафтогазовий концерн PGNIG розпочинає постачати природний газ Оператору ГТС України. З середини 2016 року компанія вже експортувала до України понад 3 млрд куб.м газу. Однак вперше польський експортер стане сертифікованим оператором газотранспортної системи.

Договір про постачання діятиме з 1 жовтня 2020 року по 1 травня 2021 року. Планується, що експортований газ використовуватимуть у технічних цілях.

  • Осінній призов

Попри карантин з 1 жовтня в Україні стартує традиційний осінній призов. Призову підлягають чоловіки 18-27 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії (здобуття освіти, стан здоров’я та інше). 

Для тих, у кого немає освіти, термін служби становитиме 18 місяців. Призовники, які отримали ступінь бакалавра або магістра проведуть в армії 12 місяців. 

З усіх призовників до Збройних сил України планують залучити 7,5 тисяч людей, до Національної гвардії — 4,97 тисячі, до Державної спеціальної служби транспорту — 600 людей та до Держприкордонслужби — 500.