З полону звільнили прикордонника зі Зміїного - справжнього автора фрази про російський корабель

Україні вдалося звільнити з російського полону прикордонника зі Зміїного, який під час атаки рф 24 лютого послав російський корабель.

Про це у коментарі Громадському повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Раніше ЗМІ поширювали інформацію, що автором фрази про російський корабель нібито є морський піхотинець Роман Грибов, якого вдалося звільнити з полону ще наприкінці березня. А втім, насправді за цими словами стояв не він, а один із прикордонників.

Демченко зазначив, що Держприкордонслужба та Збройні сили не спростовували та не підтверджували інформацію про авторство Грибова, щоб не наражати на небезпеку всіх полонених захисників Зміїного.

Проте зараз ДПСУ може підтвердити, що автором слів про корабель був саме прикордонник, якого вже звільнили з полону.

Демченко пояснив, що Україна наразі зберігає в секреті ім'я справжнього автора з міркувань безпеки, проте речник сподівається, що найближчим часом буде можливість розкрити й цю інформацію. Він додав, що під час атаки росіян на Зміїний серед українських військових канал зв'язку був лише у прикордонників. Тож російські судна могли спілкуватися з українськими силами на острові лише через прикордонників.

Демченко зазначив, що через це серед українських полонених зі Зміїного найбільше допитували прикордонників. Саме тому Україна не могла офіційно ні підтвердити інформацію про Грибова, ні спростувати, адже це могло зашкодити полоненим. 

Речник також пояснив, як створили аудіофайл, на якому прикордонник посилає російський корабель. Його записували інші українські військові на материковій частині України, де є така ж радіоточка. Зрештою вони й зафіксували знамениті слова прикордонника.