З телевізором, телефоном і Wi-fi: у Київському СІЗО відкрили оновлений корпус

У Київському слідчому ізоляторі відкрили оновлений корпус, відремонтований за норвезьким зразком. У ньому є 14 двомісних та 4 одномісні платних камери.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська, передає пресслужба відомства.

«Створення належних умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту, є одним із основних завдань, визначених в рамках реалізації Стратегії реформування пенітенціарної системи України до 2026 року. Це, у свою чергу, спрямовано на поновлення прав вищевказаних осіб у зв’язку з неналежними умовами тримання. До того ж, у слідчих ізоляторах перебувають здебільшого люди, відносно яких ще немає рішення суду. І де-юре, вони не винні. Тому держава зобов'язана забезпечити нормальні умови їх перебування у СІЗО», - заявив міністр.

Як зазначається, усього було оновлено 18 камер: 14 двомісних та 4 одномісні.

«Кожне приміщення оснащене холодильником, мікрохвильовкою, телевізором, стаціонарним телефоном, Wi-fi, кнопкою екстреного виклику охорони, камерами відеоспостереження. Облаштування таких новеньких камер дасть можливість забезпечити дотримання прав людини в слідчому ізоляторі. До того ж, ці платні камери генеруватимуть сотні тисяч гривень додаткових коштів для ремонту безкоштовних приміщень», - підкреслив Малюська.

Також у Мін’юсті кажуть, що в камерах врахували європейську норму — 4 м кв. площі на одну людину.

За словами міністра, наразі в Україні умови тримання осіб, узятих під варту, не повною мірою  відповідають європейським стандартам, через що збільшується кількість рішень Європейського суду з прав людини щодо порушення прав засуджених та осіб, взятих під варту. Це призводить до того, що держава витрачає додаткові кошти на виплату компенсацій. 

«Часто нас критикували, що усі наші платні камери виглядали як заманеться: хто звідки міг притягнути меблі, хто пофарбував, як кому фантазії вистачило. Цьому покладено край, тепер у нас все виглядатиме за європейськими стандартами — у сіренько-біленьких тонах», - зазначив Малюська.