За проникнення в зону ЧАЕС пропонують ввести кримінальну відповідальність

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля №4156. Очільник уряду пропонує ввести кримінальну відповідальність за незаконне проникнення в зону ЧАЕС. Проєкт закону опублікували на сайті Верховної Ради.

Так, у законопроєкті йдеться про покарання за самовільне проникнення в зону відчуження та безумовного відселення без спеціального дозволу. Також покарання передбачене за знищення або переміщення знаків забруднення та огорож. Крім того, не можна самостійно проводити дозиметричний контроль продуктів, промислової продукції, тварин чи рослин в зоні ЧАЕС. Вивозити їх також не можна.

Як зазначає Шмигаль у пояснювальній записці, в зоні відчуження ЧАЕС почастішали випадки проникнення та самовільного поселення на цій території. Невідомі також самостійно знищують та переносять огорожі забруднених зон.

«Однією з причин цього явища є м’якість покарання за вчинення вищевказаних протиправних дій», ㅡ переконаний Шмигаль.

Прем'єр-міністр пропонує повністю виключити ст. 46.1 з Кодексу України про адміністративні порушення, за якою накладали адміністративні штрафи на порушників, які проникали в зону ЧАЕС.

Наразі закон передбачає покарання від 12 до 30 неоподаткованих мінімумів з конфіскацією майна (це від 204 до 510 грн). Для посадових осіб штрафи від 25 до 30 неоподаткованих мінімумів (425-510 грн).

Натомість пропонують включити відповідальність у Кримінальний кодекс України. Штрафи за порушення режиму безпеки в зоні ЧАЕС становитимуть від тисячі неоподаткованих мінімумів (17 тис. грн) до трьох тисяч (51 тис. грн).

Також, за порушення режиму передбачається позбавлення волі терміном від 1 до 7 років (залежно від порушеного пункту статті).

Загалом, Чорнобильська зона відкрита для відвідування туристів навіть під час карантину.