«Заборгованостей немає, бюджету достатньо»: Шмигаль про виплати українським військовим

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заперечив наявність боргів перед військовими Збройних сил України.

Про це він заявив у Верховній Раді під час години запитань до уряду.

«Стосовно заборгованостей по армії. У нас бюджету, спланованого на утримання Збройних сил України на це рік, абсолютно достатньо. Заборгованостей на сьогоднішній день перед військовими по обов'язкових виплатах у нас немає і бути не може. Звичайно, що по необхідних змінах до бюджету, якщо такі будуть, коли буде мінятись ситуація, а вона може змінюватися, бо таким є життя, відповідні зміни будуть подаватися на розгляд профільних комітетів та парламенту», – заявив він трибуни парламенту.

Також Шмигаль зазначив, що міністр оборони Андрій Таран відповідає займаній посаді.

«Він на своєму місці, абсолютно професійна людина, професійний військовий, який користується повагою в армії», - підкреслив глава уряду.

Зауважимо, що насправді борги перед українською армією є. Так, станом на серпень, заборгованість з обов'язкових виплат військовим ЗСУ становила близько 1,5 млрд грн, також повністю призупинено виплати на оздоровлення, а у військових частинах на фронті фіксуються затримки «бойових» виплат, повідомив журналіст, головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов у Facebook, посилаючись на джерела сайту.

Також Міністерство оборони України поширило заяву, що одноразові обов’язкові виплати військовослужбовцям ЗСУ будуть здійснені після збільшення у Держбюджеті видатків Міноборони.

У відомстві повідомили, що проблеми виникли через те, що Держбюджет, прийнятий на 2021 рік, не врахував додаткову потребу Міноборони у 5,7 млрд грн на одноразові обов’язкові види виплат, винагороду «за створення безпечних умов виконання бойових завдань в ООС» та інших додаткових виплат, передбачених законодавством.