В ОУВ «Харків» змінили командувача

Оперативне угруповання військ «Харків» (ОУВ «Харків») очолив бригадний генерал, заступник начальника Генштабу ЗСУ Михайло Драпатий. На цій посаді він замінив бригадного генерала Юрія Галушкіна.

Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на ОСУВ «Хортиця».

Там зазначили, що Драпатого призначили на посаду командувача 11 травня, «згідно з рішенням військового керівництва».

Водночас він також залишається на посаді заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України.

Зазначимо, ОУВ «Харків» входить до складу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» та відповідальне за Слобожанський напрямок оборони.

Як відомо, Драпатий був призначений заступником начальника Генштабу ЗСУ у лютому 2024 року. До цього він був командиром 2-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади, яка дислокувалася в Білій Церкві. Його колишні побратими неодноразово описували Драпатого як «легендарного» командира.

Підрозділи батальйону Драпатого вже у квітні 2014-го перебували на сході України для виконання завдань. 9 травня в Маріуполі озброєні терористи спробували захопити управління міліції. Підрозділ Драпатого зайшов у місто на бронетехніці для звільнення заручників і посилення підрозділів, які відбивали штурм бойовиків.

Вже у червні перший і другий батальйони 72 бригади вирушили в рейд уздовж кордону з росією та взяли під контроль прикордонну зону біля низки населених пунктів. Їхнім завданням було дійти до кордону та відрізати терористів від логістичного забезпечення з росії. Але тоді з території рф, на підтримку терористів так званої «ДНР», почали обстрілювати українські підрозділи. Так, підрозділи 24, 72, 79 бригад та прикордонники опинилися у вогневому кільці. У цьому «котлі» вони не могли відповідати на обстріли з російської території та бойовикам, які прикривалися населеними пунктами.

Після понад 20 днів в оточенні Драпатий очолив ударну групу 72 бригади та взяв на себе відповідальність за подальші дії. Під командуванням Драпатого з оточення вивели не лише бійців його бригади, а й інших.

У серпні 2016-го Драпатого призначили командиром 58 окремої мотопіхотної бригади (зі штабом у Конотопі на Сумщині), яка на той час виконувала завдання в Авдіївці та Ясинуватському районі Донецької області. Від липня 2017 року він безпосередньо в зоні проведення АТО керував діями 58 ОМПБр в районі Бахмутської траси.

У серпні 2019 року передав 58 бригаду іншому командиру та розпочав дворічне навчання слухачем Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Пізніше був командувачем оперативного угруповання військ «Херсон».

Драпатий має низку нагород: Хрест бойових заслуг, Ордени Богдана Хмельницького I, II та III ступенів, відзнаку Міноборони України «Вогнепальна зброя» тощо.