Зеленському на підпис передано закон про посилення відповідальності за порушення ПДР

Голова парламенту Дмитро Разумков підписав закон №2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».

Про це повідомила пресслужба Верховної Ради.

Зазначається, що закон передано на підпис президенту України Володимиру Зеленському.

Згідно з текстом закону, він підвищує штрафи за перевищення швидкості від 20 до 50 км/год до 340 грн, а за перевищення швидкості більш ніж на 50 км/год - 1,7 тис. грн.

За створення аварійної ситуації теж штрафуватимуть на 3,4 тис. грн.

За керування у нетверезому стані встановлено штраф 17 тис. грн з позбавленням права керування авто на строк один рік, а за повторне порушення протягом року - 34 тис. грн з позбавленням водійських прав на три роки. За третій випадок протягом року - 51 тис. грн з позбавленням прав на 10 років та з конфіскацією авто.

За відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння можуть оштрафувати на 40,8 тис. грн.

За водіння без прав штрафуватимуть на 425 грн, якщо ж прав взагалі немає — штраф буде 3400 грн. Якщо водія, якого позбавили прав, спіймають на кермуванні, то можуть оштрафувати на 20 400 грн із позбавленням права керувати транспортними засобами на 1-5 років.

За втечу з місця ДТП закон передбачає штрафи до 3,4 тис. грн, а також позбавлення права керувати автівкою на 6 місяців. 

За пошкодження інших транспортних засобів чи дороги доведеться сплатити 1,19 тис. грн.

За ненадання переваги «швидким» та інших аварійно-рятувальним службам можуть оштрафувати на 680 грн.

Крім того, пішоходів та велосипедистів можуть оштрафувати на 255 грн за перехід дороги у невстановленому місці.

Також вносяться зміни до Кримінального кодексу. Так, за керування автівкою в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, що призвело до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, можливе позбавлення волі до 3 років із позбавленням права на водіння від 3 до 5 років. За тяжкі тілесні ушкодження через нетверезе керування загрожуватиме позбавлення волі від 3 до 8 років.

Нагадаємо, 16 лютого Верховна Рада посилила відповідальність за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху для пішоходів та водіїв.