Зеленський доручив уряду повністю виплатити борги військовим ЗСУ

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів невідкладно виплатити в повному обсязі гроші, які уряд заборгував українським військовослужбовцям.

Відповідний указ №532/2021 від 13 жовтня, опублікований на сайті глави держави.

Окрім виплати боргів, Зеленський постановив одноразово преміювати військових та ветеранів війни з нагоди Дня захисників і захисниць України. Таким чином він хоче забезпечити їхні соціальні гарантії.

Також президент доручив уряду до 31 грудня розробити та внести до Верховної Ради законопроєкт, який має удосконалити систему грошових виплат військовослужбовцям «з урахуванням кращого досвіду провідних іноземних держав».

Також Кабмін має щоквартально повідомляти про стан виконання заходів для соціального захисту ветеранів війни та сімей загиблих. Йдеться, зокрема, й про їхні права на житло.

А ще уряд спільно з обласними адміністраціями та КМДА має до кінця 2023 року створити у кожному регіоні центри медичного забезпечення, психологічної реабілітації військовослужбовців та ветеранів війни. 

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, Міністерство оборони заборгувало українським військовослужбовцям 1 млрд 465,8 млн гривень, казала у вересні 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. З них 1,2 млрд гривень — це заборгованість з виплат грошової допомоги на оздоровлення.