Зеленський дозволив працювати держслужбовцям після 65 років

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон №1086-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі».

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Згідно з документом, державний службовець за рішенням суб’єкта призначення може бути залишений на державній службі після досягнення 65-річного віку за власною згодою. Рішення про продовження строку перебування на держслужбі ухвалює суб’єкт призначення щороку, але не більш як до досягнення державним службовцем 70-річного віку.

Термін перебування на службі в органах місцевого самоврядування може бути продовжено, але не більш ніж на 5 років за рішенням сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті, обласної ради. Рішення про продовження строку перебування на службі в органах місцевого самоврядування ухвалює голова відповідної ради щороку, але не більш як до досягнення державним службовцем 70-річного віку.

У новостворених органах державної влади, що були утворені протягом дії карантину, добір на посади державної служби в установленому Кабінетом Міністрів порядку не проводиться. Призначення на посади державної служби в таких органах здійснюється виключно за результатами конкурсу.

«Конституція України не передбачає обмежень щодо реалізації права на працю в цілому. Держава повинна створювати умови для повного здійснення громадянами права на працю та гарантувати рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності», — йдеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, 16 грудня Верховна Рада ухвалила проєкт закону України №4096 «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі».