Зеленський підписав закон «Про розвідку»

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про розвідку», який Верховна Рада ухвалила 17 вересня 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Цей закон визначає правові та організаційні засади функціонування розвідки, правовий статус і соціальні гарантії співробітників розвідувальних органів України та осіб, залучених до виконання розвідувальних завдань, а також порядок здійснення контролю за розвідкою.

Закон був підписаний під час відвідання главою держави управління інформації Державної прикордонної служби України з нагоди 17-ї річниці створення розвідки ДПСУ.

«Сьогодні я підписую прийнятий Верховною Радою Закон України «Про розвідку». Реалізація положень цього закону дозволить створити ефективну систему української розвідки, яка відповідатиме характеру та масштабним актуальним загрозам національній безпеці України», – зазначив Зеленський.

Згідно з положеннями закону, СБУ виключили з переліку розвідувальних органів і віднесли до суб'єктів розвідувальної спільноти. Оперативні підрозділи Центрального управління СБУ, що здійснюють контррозвідувальну діяльність, можуть проводити розвідувальні заходи з метою отримання інформації в інтересах контррозвідки.

Розвідувальними органами в Україні є розвідувальний орган Міністерства оборони України, Служба зовнішньої розвідки України та розвідувальний орган Державної прикордонної служби.

Закон про розвідку є одним з проєктів, необхідних для євроатлантичної інтеграції України. Його розробили з урахуванням досвіду регулювання діяльності розвідувальних органів у країнах ЄС та НАТО.