Зеленський відповів на петицію про заборону росіянам в'їзду в Україну

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію, яка пропонує заборонити чи обмежити російським громадянам в'їзд на територію країни. Обіцяє проконсультуватися зі Службою безпеки України.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Так, Зеленський зазначив, що на тлі російської агресії така петиція є цілком виправданою. Глава держави перерахував низку заходів, якими Україна з 2014 року посилила контроль на російському кордоні: 

  • у 2015 році Київ в односторонньому порядку скасував можливість в'їзду громадян Росії на підставі паспорта громадянина РФ або свідоцтва про народження. Після цього в'їзд можливий тільки за дипломатичними, службовими та закордонними паспортами;
  • з початку 2018 року українські прикордонники почали фіксувати біометричні дані іноземців, зокрема громадян Росії.

Зеленський додав, що у разі виникнення підозр прикордонники можуть додатково проаналізувати іноземців, а за наявності підстав - заборонити їм в'їзд в Україну.

Президент резюмував, що чинний режим поїздок із Росією потребує ретельного вивчення. Він запевнив, що надіслав петицію секретарю Ради національної безпеки і оборони України Олексію Данілову та голові Служби безпеки Івану Баканову з проханням проаналізувати режим в'їзду.

Нагадаємо, автор петиції - активіст Сергій Стерненко. Вона набрала необхідні 25 тисяч голосів ще 11 листопада. Через це петицію довелося розглядати президенту. Він запропонував президенту заборонити громадянам Росії в'їзд до України чи запровадити візовий режим з РФ.

«З метою захисту громадян України та національної безпеки держави в умовах збройної агресії РФ проти України, що триває, ініціювати запровадження заборони для громадян РФ на відвідування території України або запровадження візового режиму», — пропонується в петиції.