Зеленський взяв під контроль підготовку до закупівлі вакцини проти COVID-19

Президент України Володимир Зеленський тримає на контролі підготовку до закупівлі вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 та масової вакцинації українців.

Про це він сказав на селекторній нараді щодо ситуації з поширенням COVID-19 і протидією пандемії, повідомляє пресслужба глави держави.

«Ми повинні бути готовими з алгоритмами дій при вакцинації. Держава має визначитися, хто буде вакцинуватися першим, скільки пацієнтів зможуть прийняти лікарні за місяць, а головне – допомогти медзакладам з вакцинацією. Адже таку масову вакцинацію у світі робитимуть вперше», – наголосив Зеленський.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за минулий тиждень кількість тих, хто захворів на COVID-19, суттєво зменшилася. Загалом з 30 листопада до 6 грудня було виявлено 89 322 хворих. Для порівняння, позаминулого тижня було 96 936 недужих.

«Захворіло на 7,6 тисячі людей менше. При цьому кількість тестувань майже незмінна й коливається в межах 280-290 тисяч тестів щотижня», – зазначив прем’єр.

За його словами, на ці показники вплинуло запровадження карантину вихідного дня, а також посилення штрафів за перебування без масок у громадських місцях і транспорті.

У свою чергу міністр охорони здоров'я Максим Степанов додав, що з листопада було додано ще понад 15 тисяч ліжок, де пацієнтів можуть підключати до кисню. Водночас він зауважив, що деякі області перевиконують план, а деякі, зокрема на Дніпропетровщині та Донеччині, недовиконують його.

Також Степанов повідомив, що за минулий тиждень було закуплено 66 тис. тестів на антиген і до кінця року міністерство закупить ще 1,3 млн таких тестів.