Журналіст Бутусов виклав відео, де стріляє з гаубиці «по окупантах»: ДБР перевіряє законність його дій

Головний редактор видання Цензор.НЕТ, журналіст Юрій Бутусов опублікував відео, як він у військовій формі стріляє з гаубиці «по російських окупантах». Тепер відео на законність його дій перевірятиме Державне бюро розслідувань.

Про це він повідомив у Facebook.

Так, 27 листопада до Дня пам'яті жертв голодомору Бутусов виклав у соцмережі відео, де він здійснює постріл з «Гаубиці Д-20» калібром 152 мм. Зазначимо, що, згідно з Мінськими домовленостями, засоби ураження калібром понад 100 міліметрів мають бути відведені від лінії зіткнення на визначену відстань.

Журналіст супроводжує свій постріл словами: «За кожне зерня 1933 року, за кожну жертву радянських репресій, по російських окупантах: "Вогонь!"».

Бутусов заявив, що це відео знято «дуже давно» - з тренувань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України, а сам він наразі перебуває у Києві. 

«Сьогодні, в День пам'яті жертв голодомору, мушу зізнатись, що я, ймовірно, можу бути причетним до загибелі деяких людей на Донбасі. Але виключно до загибелі російських окупантів, терористів та вбивць українського народу», ㅡ написав він.

У Міністерстві оборони України засудили публікацію журналіста та заявили, що її можна використати як привід для ускладнення ситуації на Донбасі та для звинувачень України в порушенні домовленостей щодо відведення зброї, у відсутності контролю за зброєю у військах.

«В умовах гібридної війни ворог вже почав використовувати це відео у своїх пропагандистських інтересах... Російська сторона регулярно використовує тактику звинувачень на випередження для прикриття власних злочинів», ㅡ заявили у Міноборони.

У відомстві запевнили, що українські військові дотримуються Мінських домовленостей, не застосовують засоби ураження калібром понад 100 мм та відкривають вогонь виключно у відповідь.

У ДБР повідомили, що вже відкрито кримінальну справу за ст. 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та ст. 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни). 

Слідчі перевірять законність дій Бутусова на цому відео, а також збираються перевірити можливі посадові порушення з боку тих, хто пустив журналіста до озброєння.

Бутусов же відповів, що так президент Володимир Зеленський «помстився йому за свою ганебну пресконференцію».

Нагадаємо, 26 листопада під час пресмарафону Володимира Зеленського між Юрієм Бутусовим та президентом сталася словесна перепалка. Зокрема, коментуючи оприлюднення інформації щодо бойового застосування безпілотників на Донбасі, Зеленський звернувся до Бутусова: «Я вам скажу: на вашій совісті смерті людей. Після цього – скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами».