20 країн оголосили про нову оборонну допомогу Україні

Сьогодні, 23 травня відбулося друге засідання Контактної групи з оборони України, до якої входить понад 40 країн-партнерів. На ньому 20 країн оголосили про нові пакети допомоги в галузі безпеки для Києва.

Про це сказав за підсумками зустрічі, яка цього разу відбулась онлайн, міністр оборони США Ллойд Остін, передає CNN.

Так, Данія погодилася надати пускову установку Harpoon та ракети, щоб «допомогти Україні захистити своє узбережжя».

Чехія також погодилася направити «істотну підтримку» Україні, у тому числі пожертвувала бойові гелікоптери, танки та ракетні системи, каже Остін.

Загалом після зустрічі 20 країн «оголосили про нові пакети допомоги в галузі безпеки», сказав очільник Пентагону, включаючи «надання критично необхідних артилерійських боєприпасів, систем берегової оборони, танків та іншої бронетехніки».

«Інші виступили з новими зобов'язаннями щодо навчання збройних сил України та підтримки її військових систем», — додав Остін.

У другому засіданні контактної групи взяли участь представники 47 країн, повідомив голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі. До неї приєдналися міністр оборони України Олексій Рєзніков, заступник головнокомандувача Збройних сил України та представник військової розвідки України.

Залучили також нові країни, які не були присутні на «Рамштайні» минулого місяця: Австрія, Боснія та Герцеговина, Колумбія, Ірландія та Косово.

Зазначається, що Остін особисто проведе третє засідання Контактної групи з України у Брюсселі 15 червня.

«Я скликаю Контактну групу для нашої третьої зустрічі наступного місяця і на полях міністерської наради НАТО в Брюсселі. Звичайно, це не буде захід НАТО, але ми хочемо підтримувати темпи цих зустрічей і я хотів використати свою поїздку до Європи, щоб переконатися, що ми нарощуємо наш імпульс», — наголосив Остін.