Акаунти Трампа в Twitter, Instagram та Facebook заблоковані до 20 січня

Провідні соцмережі - Facebook, Instagram і Twitter - заблокували чинного президента США Дональда Трампа та зажадали видалити відео з його виступом у Вашингтоні, після якого його прихильники пішли на штурм Капітолію.

Крім того, Трамп повинен був позбутися ще від декількох постів, присвячених виборам. Через кілька годин з усіх його соцмереж були видалені останні повідомлення.

Очікувалося, що після цього Трамп отримає доступ до своїх акаунтів через добу, однак глава Facebook Марк Цукерберг оголосив, що акаунти чинного президента США будуть заблоковані до передачі повноважень новообраному президенту Джо Байдену 20 січня.

Засновник Facebook вважає, що Трамп має намір використати решту часу до кінця свого президентського терміну, щоб підірвати мирну і законну передачу влади.

"Шокуючі події останніх 24 годин ясно демонструють, що президент Дональд Трамп має намір використати решту часу при владі, щоб підірвати мирну і законну передачу влади своєму обраному наступникові", - так пояснив своє рішення Цукерберг.

Зазначимо, що останнім часом соцмережі вже не раз видаляли або позначали пости Трампа як недостовірні. Проте вони не блокували аккаунт.

"Нинішній контекст принципово інший, він пов'язаний з використанням нашої платформи для підбурювання до насильницького повстання проти демократично обраного уряду. Ми вважаємо, що ризики занадто великі. Тому ми продовжуємо блокування його облікових записів в Facebook і Instagram на невизначений термін. Принаймні на наступні два тижні, до завершення мирної передачі влади", - підкреслив Цукерберг.

Як раніше повідомлялося, 6 січня процедуру затвердження результатів виборів перервало вторгнення кількох тисяч прихильників чинного президента Дональда Трампа в будівлю Капітолія, де засідали американські парламентарі. Таке сталося вперше за понад 200 років.

Тисячі прихильників Трампа пройшли через поліцейський кордон і зайшли в будівлю. Через штурм і заворушення засідання було зірвано. Сенаторів евакуювали, члени Палати представників забарикадувалися в залі засідань.

Зрештою, через деякий час правоохоронці витіснили мітингувальників із будівлі й площі перед Капітолієм. Відомо про принаймні 52 арештованих під час заворушень. За даними поліції Вашингтона, загалом загинули четверо людей, з них одна жінка від вогнепального поранення. Є й інші постраждалі, зокрема серед охорони Капітолія.

Нагадаємо, в ніч на 7 січня Конгрес США офіційно схвалив результати виборів президента в США, згідно з якими перемогу здобув демократ Джо Байден і вибрана ним віце-президент Камала Харріс.