Байден анонсував заборону імпорту російського золота

Президент США Джо Байден перед початком саміту «Великої сімки» у Німеччині анонсував заборону імпорту російського золота.

Про це він повідомив у Twitter.

«Сполучені Штати запровадили безпрецедентні витрати для путіна, щоб позбавити його доходів, необхідних для фінансування війни проти України. Разом G7 оголосить, що ми заборонимо імпорт російського золота, основного експорту, який приносить росії десятки мільярдів доларів», — написав він.

Британський уряд повідомив, що цим рішенням до більше не буде дозволений новий експорт російського золота до Великої Британії, Канади, США та Японії.

Заборона на імпорт поширюватиметься на нещодавно видобуте або очищене золото, але не стосуватиметься золота російського походження, яке вивезли з рф раніше. Також країни не планують поширювати обмеження на російське золото, придбане на законних підставах до введення заборони на імпорт.

В уряді Великої Британії зазначають, що золото є основним російським експортом, що приніс російській економіці у 2021 році 12,6 мільярда фунтів стерлінгів. Його цінність також зросла за останні місяці для російської еліти, оскільки олігархи купують золоті злитки, намагаючись уникнути фінансового впливу західних санкцій.

«Лондон є великим глобальним центром торгівлі золотом, і санкції Великої Британії проти рф, які будуть першими у своєму роді, матимуть величезний вплив на здатність путіна залучати кошти. Враховуючи центральну роль Лондона в міжнародній торгівлі золотом та аналогічні дії США, Японії та Канади, цей захід матиме глобальне охоплення, виключаючи цей товар з офіційних міжнародних ринків», — зазначають там.

Обмеження на імпорт Великої Британії буде застосовуватися до російського експорту на суму понад 13,5 мільярдів фунтів стерлінгів. Велика Британія також ввела санкції проти понад 1000 фізичних та понад 100 юридичних осіб після повномасштабного вторгнення рф.