Байден провів телефонну розмову з Путіним

26 січня президент США Джо Байден провів першу телефонну розмову з моменту вступу на посаду з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це повідомила пресслужба Білого дому.

Як зазначається, президенти обговорили готовність обох країн продовжити на п’ять років Договір про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III), який стосується скорочення ядерних арсеналів США та Росії. Всі необхідні процедури мають завершити до 5 лютого (до закінчення терміну дії договору).

Також Байден «підтвердив рішучу підтримку США суверенітету України», а також висловив стурбованість арештом російського опозиціонера Олексія Навального.

Американський лідер під час розмови підняв також питання щодо масових кібератак на компанію Solar Winds, в яких звинувачують РФ, та даних про виплату грошей за напади на військових США в Афганістані.

«Президент Байден чітко заявив, що Сполучені Штати будуть твердо захищати свої національні інтереси у відповідь на дії Росії, які завдають шкоди нам або нашим союзникам», - наголосили у пресслужбі.

У Кремлі також повідомили, що розмова між президентами відбулася. Серед перелічуваних тем, які обговорили, Навального не згадали, а щодо України написали, що «серед міжнародних тем торкнулися... внутрішньоукраїнського врегулювання».

Про договір СНО-III написали, що найближчим часом сторони завершать необхідні процедури, щоб його продовжити.

«В цілому бесіда лідерів Росії і США носила діловий і відвертий характер. Домовлено про підтримку контактів», - додали в адміністрації президента РФ.