Байден визнав геноцид вірмен Османською імперією

Президент США Джо Байден офіційно визнав, що систематичне вбивство та депортація сотень тисяч вірмен Османською імперією в сучасній Туреччині понад століття тому були геноцидом.

Про це йдеться в його заяві, яку оприлюднив Білий дім.

«Починаючи з 24 квітня 1915 року, після арешту вірменської інтелігенції та лідерів громад у Константинополі османською владою, 1,5 мільйона вірмен були депортовані та вбиті», — йдеться у заяві.

За його словами, більшість із тих, хто вижив, були змушені шукати нові будинки по всьому світу, зокрема у США. Він зазначає, що за десятиліття вірменські іммігранти збагатили Сполучені Штати «незліченними способами».

«Американський народ вшановує всіх тих вірмен, які загинули в геноциді, що розпочався цього дня 106 років тому», — додав Байден.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян привітав такий крок президента США. В листі до нього він вказав, що для Вірменії це питання безпеки, особливо після подій, які відбулися в регіоні минулого року.

«Сьогодні влада США недвозначно підтвердили свою прихильність захисту прав людини і гуманітарних цінностей. Послання президента США — вагомий внесок в глобальне визнання геноциду вірмен і запобігання геноцидів», — заявили також у МЗС Вірменії.

У свою чергу міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу написав у Twitter, що повністю відкидає твердження про геноцид, яке, мовляв, засноване винятково на популізмі.

«Ми не маємо чого вчитися у власного минулого. Політичний опортунізм — це найбільша зрада миру та справедливості», — зазначив він.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу раніше вже заявив, що слова Байдена не матимуть юридичної сили й лише нашкодять відносинам країн.

Низка країн, зокрема Німеччина, Франція, Бельгія, Італія, Бразилія, Росія та інші, офіційно визнають ці події геноцидом, так само як і Європарламент. Україна ці події геноцидом офіційно не називає.

Як відомо, у 1915 році влада Османської імперії наказала депортувати вірмен (тоді — найвпливовіша меншина в країні) зі Стамбула, Александретти й Адани. Депортації супроводжувалися масовими вбивствами. За різними оцінками, за три роки загинуло від 800 тисяч до 1,5 мільйона вірмен.