Байден заявив про припинення бойової місії США в Іраку

Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Іраку Мустафа аль-Казимі підписали угоду, яка офіційно припиняє бойову місію Сполучених Штатів в Іраку до кінця 2021 року. Втім, угода передбачає, що американські війська все ще будуть діяти в Іраку в якості інструкторів.

Про це передає Reuters.

Так, місія, яка тривала 18 років, повинна завершитися до кінця 2021 року. За словами американського президента, співпраця США з Іраком в боротьбі з тероризмом продовжиться.

"Наша роль в Іраку... бути доступними, продовжувати навчати, тренувати, допомагати та підтримувати у війні з Ісламською державою, якщо така необхідність виникне, але ми не збираємося виконувати бойові завдання вже до кінця цього року", - сказав Байден.

Як зазначається, Байден і аль-Казимі зустрілися в понеділок, 26 липня, для проведення перших очних переговорів в рамках стратегічного діалогу між США і Іраком.

Зараз в Іраку перебуває 2,5 тисячі американських військовослужбовців, які зосереджені на протидії "Ісламській державі". Роль США в Іраку буде стосуватися навчання і консультування іракських військових.

"Наша спільна боротьба проти ІДІЛ є дуже важливою для стабільності регіону, і наше співробітництво у боротьбі з тероризмом продовжиться, навіть коли ми перейдемо до нової фази (співпраці, – ред.)", - підкреслив Байден.