Байден заявив, що зупинити будівництво «Північного потоку-2» на даному етапі неможливо

Президент США Джо Байден визнав, що будівництво російського газопроводу «Північний потік-2» наразі майже завершене, тому зупинити його на даному етапі проєкту вже не вдасться.

Про це передає CNN.

«"Північний потік" завершено на 99%. Ідея про те, що можна було щось сказати або зробити, щоб зупинити його, була неможлива», — сказав Байден.

Однак він розповів, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель працює над зобов'язанням, яке передбачає, що якщо Росія захоче цим газогоном навмисно завдати шкоди Україні або іншим країнам, Берліну на це доведеться відповісти.

Про неможливість зупинити будівництво «Північного потоку-2» виданню CNN заявив і високопоставлений чиновник Державного департаменту США.

«Хоча ми як і раніше виступаємо проти трубопроводу, ми прийшли до висновку, що санкції не зупинять його будівництво і ризикують підірвати найважливіший союз з Німеччиною, а також з ЄС та іншими європейськими союзниками», — сказав він.

Однак CNN наголошує, що така заява навряд зупинити дискусії щодо трубопроводу, оскільки щодо нього немає консенсусу навіть всередині США. Зокрема, угоду США та Німеччини щодо газогону розкритикували й низка американських конгресменів.

У Верховній Раді закликали США, ЄС та Німеччину не допустити запуск газогону. Так, Комітет ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підтримав заяву окремих депутатів, які заявили про неприпустимість запуску «Північного потоку-2».

Тепер цю заяву для підписання всім народним депутатам України. У документі наголосили, що цей газопровід із самого початку будівництва не був економічним проєктом, адже потужності української газотранспортної системи дають можливість значно збільшити прокачування газу до Європи.

«Демократичний світ має продемонструвати російському агресору єдність та силу у захисті своїх основоположних цінностей. Україна це демонструє щодня, обороняючи східний фланг Європи», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, 21 липня Берлін та Вашингтон офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2» та опублікували спільну декларацію з обіцянками Україні.