Білорусь позбавили права приймати у 2021 році Чемпіонат світу з хокею

Міжнародна федерація хокею вирішила перенести місце проведення чемпіонату світу у 2021 році з Білорусі через політичні протести та проблеми щодо питань безпеки, які перебувають за межами контролю Федерації.

Про це наголосили у Міжнародній федерації хокею (IIHF) в понеділок, 18 січня.

«Через проблеми щодо безпеки, які непідконтрольні IIHF, сьогодні рада IIHF підтвердила, що рішення перенести Чемпіонат світу з хокею 2021 року з Мінська не уникнути», - йдеться у заяві Федерації.

Крім того, там зазначили, що були проведені консультації щодо питань безпеки, пов'язаних як з політичними заворушеннями у країні, так і пандемією коронавірусу.

«Хоча Рада вважає, що Чемпіонат світу з хокею не повинен використовуватися з політичною метою жодною зі сторін, вона визнає, що проведення цього заходу в Мінську не буде доречним, тоді як є набагато серйозніші проблеми, а пріоритетом є безпека команд, глядачів і посадовців», — заявив глава IIHF Рене Фазель.

Перед цим принаймні три багаторічні спонсори Чемпіонату світу з хокею — німецькі Liqui Moly та Nivea Men і чеська Skoda — заявили, що відмовляться від фінансування змагань у 2021 році, якщо Федерація не перенесе їх із Білорусі.

Як зазначається, змагання мали відбутися з 21 травня по 6 червня у Мінську та Ризі. Тепер Федерація має розглянути статус Латвії як співорганізатора змагань. Не виключено, що чемпіонат проводитимуть лише в межах одного міста.

Одна з лідерів білоруської опозиції, колишня кандидатка в президенти країни Світлана Тіхановська привітала рішення ради IIHF.

«Це - перемога, тому що не буде додаткової хвилі репресій заради "зачистки" міста перед Чемпіонатом світу. Це - перемога, тому що Лукашенку не вдалося зробити вигляд, ніби у нього все під контролем. Це - перемога, тому що білоруси домоглися свого - і зробили це разом», - наголосила білоруська опозиціонерка.