Білоруська IT-компанія переїжджає в Україну

Білоруська IT-компанія PandaDoc відкрила кілька офісів в Україні та шукає нових працівників. На Батьківщині вона допомагала силовикам, що відмовилися підтримувати режим Лукашенка, знайти нову роботу. Про це розповів співзасновник компанії Микита Мікадо в інтерв'ю Dou, пише Громадське.

Через тиждень після початку протестів у Білорусі та жорстких розгонів з боку силовиків, Мікадо запропонував фінансову допомогу та підтримку в перекваліфікації правоохоронцям, які відмовляться виконувати накази.

Після цього у Мінську були заарештовані четверо співробітників PandaDoc, які досі перебувають у СІЗО. Працівників спочатку звинувачували буцімто в розкраданнях, а потім справу перекваліфікували за статтею про «шахрайство».

За словами Мікадо, нещодавно компанії розблокували рахунки, тож було вирішено перенести роботу в Україну. Зокрема, PandaDoc відкриє офіси в Києві, Одесі та Львові. З Мінська до України вже переїхали 60 співробітників компанії, але шукають і нових.

«Є питання з міграційним законодавством, але ваш уряд прямо активно включився в те, щоб їх вирішувати. Податкові умови в Україні дуже вигідні, ще більш вигідні, ніж в Білорусі», ㅡ зазначив Микита Мікадо.

Сам Мікадо зараз живе у Сан-Франциско, де розташована штаб-квартира компанії. 12 серпня він в Instagram запропонував білоруським силовикам фінансову допомогу. Згодом до цієї ініціативи долучився другий співзасновник PandaDoc Сергій Борисюк. Згодом ця ідея переросла в ініціативу Protect Belarus. Силовики, які відмовилися виконувати накази і розганяти мирних протестувальників, можуть звернутися за допомогою, а всі охочі можуть пожертвувати їм гроші.

Останніми роками він розвивається дуже динамічно, додатковим драйвером стало створення у Мінську «Парку високих технологій» і запровадження у 2018 році пільг для залучення іноземних інвестицій.

«Парк високих технологій» дозволяє зареєстрованим у ньому компаніями працювати в особливій юрисдикції зі значними податковими послабленнями та іншими преференціями. У парку вже зареєстровані понад 700 компаній, в яких працюють понад 58 тисяч співробітників.

Білоруський IT-сектор понад 90% продажів здійснює за кордон. Водночас він створює і власні унікальні продукти, відомі на увесь світ. Серед них компанія Wargaming, яка створила гру World of Tanks.

Наразі галузь IT забезпечує близько 6,5% у загальній структурі економіки Білорусі, до 2023 року влада розраховувала на 10%.

Однак після початку протестів у Білорусі проти Лукашенка в країні почали відключати інтернет, через що сильно страждали IT-компанії. Вони закликали владу припинити це роботи.

Нагадаємо, що в українському уряді закликали білоруських айтішників переїжджати в Україну. Для цього їм вже створили спеціальні умови.