Білоруська опозиція оприлюднила записи про ймовірну причетність місцевих спецслужб до вбивства Шеремета

В опублікованих аудіозаписах розмов обговорюється можливість підриву автівки журналіста Павла Шеремета за наказом Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на записи розмов голови Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева, які були передані білоруською опозицією.

Також про це пише бельгійське видання EUobserver.

Записи зроблені прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа" в офісі Зайцева в Мінську.

Зазначається, що було поставлене завдання підриву журналіста і зробити це так, щоб вбивство це стало публічним сигналом.

"Ми повинні попрацювати над Шереметом, який є великим головним болем... Ми закладемо (бомбу, - ред.) і так далі, і цього чортового щура рознесе на чортові шматки - ноги в одну сторону, руки - в іншу. Якщо ж все буде (виглядати, - ред.) як з природних причин, то люди не зрозуміють сигнал... Президент (Лукашенко, - ред.) чекає цих операцій", - цитує слова Зайцева EUobserver.

На записі також звучать докази, що в 2012 році КДБ Білорусі готувало операції по усуненню й інших своїх політичних опонентів на території інших держав.

Як зазначає на записі Зайцев, завдання організацій політичних вбивств поставив перед КДБ сам президент Олександр Лукашенко і виділив на ці потреби 1,5 мільйона доларів.

Нагадаємо, що журналіст Павло Шеремет був ведучим на білоруському телебаченні, з 1996 очолював "Білоруську ділову газету". Був противником режиму Лукашенка.  Він загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали 3 підозрюваних у вбивстві журналіста: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь.

10 грудня 2020 року Шевченківський суд Києва продовжив на 2 місяці запобіжні заходи для підозрюваних у справі вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.