Підприємців у Харкові звільнили від сплати низки податків

Харківських підприємців звільнили від сплати податків за землю, нерухомість та єдиного податку щодо ФОП 4-ї групи.

Про це повідомив у Telegram-каналі міський голова Харкова Ігор Терехов.

Таке рішення погодили на сесії Харківської міськради. За два тижні до цього, 12 квітня, про скасування сплати податків для бізнесу в Харкові оголосив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Так, з 1 квітня по 30 червня 2024 року для фізичних, юридичних осіб і підприємців скасували податкове зобов’язання після нарахування орендної плати за земельні ділянки комунальної форми власності. Ставка земельного податку на ділянки фізичних і юридичних осіб становитиме 0% від їхньої нормативної грошової оцінки.

Також за цей період ставку податку за нерухоме майно (якщо це не земельна ділянка, яка перебуває у власності юридичних осіб) встановлено на рівні 0%. Крім того, платникам єдиного податку 4-ї групи надали 100%-ве зменшення податкових зобов’язань.

Якщо з держбюджету до бюджету Харківської громади будуть надходити додаткові дотації, пільги продовжуватимуть на кожні три наступні місяці. Терехов повідомив, що надані пільги обійдуться в близько 1 млрд грн з міського бюджету.

Очільник міста назвав рішення «безпрецедентним».

«Адже без такої підтримки буде просто неможливо зберегти економічну базу Харкова та продовжувати сприяти розвитку бізнесу тут у майбутньому», — додав Терехов.

Міністерство фінансів пояснило: уряд схвалив постанову, яка розширює можливості фінансування з державного бюджету для компенсації втрат місцевих бюджетів, які надають пільги бізнесу на прифронтових територіях.

Загальний обсяг додаткової дотації на 2024 рік становить 33,4 млрд грн, з яких 19,3 млрд грн вже розподілено між місцевими бюджетами.

Залишок у розмірі 14,1 млрд гривень тепер може бути використаний для компенсації зменшення надходжень від ширшого переліку основних місцевих податків, якщо порівнювати з попереднім роком. Це включає, зокрема, податок на нерухомість, плату за землю та єдиний податок.

На тлі цього Харківська міська рада внесла зміни до бюджету громади на 2024 рік. Місту передбачена додаткова дотація на роботу органів місцевого самоврядування в розмірі 1,16 млрд грн, а також субвенція на ліквідацію наслідків збройної агресії у 604,3 млн грн.

Через це збільшили видатки на:

  • відновлення зруйнованих об’єктів комунальної теплоенергетики — на 870 млн грн;
  • утримання та ремонт вулично-дорожньої мережі — на 142,2 млн грн;
  • будівництво захисних споруд на території шкіл — на 138,3 млн грн.

Крім того, 16,8 млн грн було спрямовано на захист цивільного населення та підвищення рівня громадської безпеки.