COVID-вакцини від компаній Pfizer та AstraZeneca є ефективними проти «індійського» штаму коронавірусу

Вакцини проти коронавірусу від фармкомпаній Pfizer/BioNTech та AstraZeneca виявилися ефективними проти «індійського» штаму коронавірусу.

Про це свідчать результати дослідження Управління з питань громадського здоров'я Великої Британії.

Як зазначається, дослідження тривало протягом 5 квітня — 16 травня. У ньому взяли участь 1054 людей, у яких підтвердили «індійський» штам коронавірусу. Їм вводили вакцини від компаній Pfizer/BioNTech та AstraZeneca і замірювали ефективність після кожної дози.

З'ясувалося, що вакцина від Pfizer та BioNTech була на 88% ефективною проти симптоматичного перебігу захворювання, яке викликав «індійський» штам. Такої ефективності вдалося досягнути через два тижні після введення другої дози.

Це лише трохи менше, ніж ефективність цього препарату проти «британського» штаму коронавірусу, який теж викликає занепокоєння серед науковців. Проти цього варіанту вакцина від Pfizer та BioNTech ефективна на 93%.

Водночас препарат від AstraZeneca ефективний проти симптоматичного перебігу захворювання, викликаного «індійським» штамом, на 60%. Для порівняння — у випадку із «британським» штамом цей показник становить 66%.