Держдума РФ дозволила блокувати YouTube, Facebook та Twitter

Держдума РФ на пленарному засіданні прийняла в другому читанні законопроєкт про заборону цензури з боку інтернет-порталів, що дає право заблокувати, зокрема, YouTube, Facebook і Twitter.

Про це повідомляє "Интерфакс".

Згідно з документом, "Роскомнадзор" зможе частково або повністю обмежувати доступ до "ресурсів-порушників", включаючи можливість уповільнювати трафік таких сайтів, які обмежують значиму інформацію на території РФ за ознаками національності, мови, походження, майнового і посадового становища, професії, місця проживання і роботи, ставлення до релігії і (або) в зв'язку з введенням іноземними державами політичних або економічних санкцій щодо Росії або росіян.

Окремо наголошується, що блокування може послідувати за "дискримінацію щодо матеріалів російських ЗМІ".

Під дію документа потрапляють: YouTube, Facebook і Twitter.

При обмеженні або уповільнення доступу будуть використовуватися технічні засоби протидії загрозам. Блокування буде ініціювати Генпрокуратура РФ за погодженням з МЗС Росії. Ресурси, які будуть помічені в порушенні нового закону, потраплять до спеціального списку сайтів, "причетних до порушень основоположних прав і свобод людини, прав і свобод громадян РФ", та "Роскомнадзор" буде вводити обмежувальні заходи до цього списку.

Відзначається, що документ внесли до Держдуми 19 листопада. 7 грудня проєкт закону підтримав профільний комітет Держдуми, підтримку також висловило Мінціфри. У першому читанні законопроєкт був прийнятий 9 грудня.

Про подібну ініціативу говорили вже давно, оскільки різні ресурси блокують або окремі пропагандистські статті, які поширюють неправдиву інформацію, або навіть блокували ресурси і сторінки ЗМІ. Законопроєкт поширюється і на випадки, які виникли до набрання чинності законом, якщо порушення не були усунені.