До вибуху на складах боєприпасів у Чехії у 2014 році причетні російські агенти - ЗМІ

Поліція Чехії підозрює двох співробітників російської військової розвідки, Анатолія Чепігу і Олександра Мішкіна, в тому, що вони, ймовірно, стояли за вибухом складу боєприпасів у Врбетіце в 2014 році, щоб зірвати постачання зброї, зокрема, до Сирії та України.

Про це повідомили чеські ЗМІ Respect та Seznam Zprávy.

Так, вибухи у Врбетіце сталися у жовтні та грудні 2014 року на складах, які використовувала болгарська приватна компанія Imex Group. У період, коли стався перший вибух, на складі готували зброю для її відвантаження болгарському торговцеві Омеляну Гебреву.

Невдовзі після вибухів на складах бізнесмен став об'єктом атаки російських агентів — його двічі труїли «Новічком».

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що за вибухом стоять російські агенти - Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін - ті самі, яких вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. 

За даними Respekt, російські агенти прибули у Чехію 13 жовтня 2014 року. Під час свого перебування у країні замовили відвідини складу озброєнь Imex Group. У поліції немає доказів щодо їхнього безпосереднього перебування на території комплексу, але цю гіпотезу не виключають. Агентам дали дозвіл на відвідини складу боєприпасів з 13 по 17 жовтня, вибух стався 16 жовтня.

Нагадаємо, напередодні поліція Чехії оголосила в розшук двох агентів Головного розвідувального управління Росії, які використовували паспорти з іменами Руслан Баширов та Олександр Петров. Розслідувачі виявили, що справжні імена чоловіків — Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга. Обоє — полковники ГРУ Росії.

Крім того, в МЗС Чехії повідомили про висилку 18 російських дипломатів, яких звинуватили в роботі на російські спецслужби.