Естонія передала Україні 52,8 тисячі доз COVID-вакцини від AstraZeneca

Представники Естонії відправили до України гуманітарну допомогу літаком Військово-повітряних сил, на борту якого везли 52 800 доз вакцини проти коронавірусу компанії AstraZeneca. Їх використають переважно для вакцинації військових резерву.

Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ Естонії.

Згідно з рішенням уряду Естонії, країна загалом передасть Україні 200 тисяч доз вакцини проти COVID-19 від AstraZeneca, з яких 52 800 доз вже відправили. Решта прибуде до України після того, як їх виготовлять в країні. Це відбудеться протягом 2021 року.

«За останній рік, в і без того складній ситуації, Україні також довелося зіткнутися з кризою в медицині… Наш крок допоможе запобігти поширенню коронавірусу в нашому регіоні, тож Україна може більше зосередитися на вирішенні політичних та економічних викликів», — заявила міністерка закордонних справ Єва-Марія Лійметс.

Міністр охорони здоров'я та праці Естонії Танель Кійк заявив, що для припинення глобальної пандемії COVID-19 люди у всіх країнах повинні мати доступ до якісних та безпечних вакцин.

«Ніхто не захищений від цього серйозного захворювання, поки у всьому світі не буде досягнутий достатній рівень вакцинації. Це також причина, чому Естонія разом з іншими країнами Європейського Союзу сприяє прогресу глобальної вакцинації», — пояснив він.

А міністр оборони країни Калле Лаанет зазначив, що подаровані Естонією вакцини допоможуть Україні зберегти обороноздатність, «яка їм зараз дуже потрібна».

«Вакцини є лише однією частиною всебічної підтримки, яку ми надаємо Україні, починаючи від реабілітації солдатів, поранених під час конфлікту, і закінчуючи різними рівнями їхньої підготовки», — додав він.