Естонія планує надати Україні ракетні комплекси "Джавелін" та гаубиці

Міністерство оборони Естонії має намір надати Україні протитанкове озброєння, ракети "Джавелін" та 122-міліметрові гаубиці.

Про це повідомляє ERR.

Зазначається, що перед ухваленням остаточного рішення Естонія має отримати рішення від країни походження ракет - США, а також від колишніх власників гаубіц - Фінляндії та Німеччини.

Начальник відділу міжнародного співробітництва Міноборони Естонії Пеетер Куймет наголосив, що в умовах концентрації російських військ на кордонах з Україною Естонія планує значно збільшити свою підтримку, яку вона надає з 2014 року.

Минулого року Естонія відправила українцям 2400 пістолетів Макарова. Тепер йдеться про важче озброєння.

"Естонія ухвалила рішення на рівні свого Міністерства оборони, що ми хочемо підтримувати Україну зброєю і боєприпасами у складній ситуації з безпекою. Наразі ми розглядаємо можливість надати ракети "Джавелін" для протитанкових ракетних систем, а також гаубиці калібру 122 мм і боєприпаси до них", - заявив Куймет.

Естонія отримала ракети "Джавелін" із США, частину з них вона купила, а ще одну отримала в якості військової допомоги. Вартість однієї ракети - від 75 тисяч до 130 тисяч євро в залежності від умов контракту та від конкретного типу ракет.

Естонія планує поставити Україні кілька десятків "Джавелінів".