Франція вперше відкликає своїх послів з Австралії та США

Франція в терміновому порядку відкликає своїх послів з Австралії і США після зриву контракту щодо підводних субмарин.

Про це повідомив глава Міністерство закордонних справ Франції Ле Дріан в своєму комюніке, передає відомство.

Він назвав розрив контракту Австралією на поставку французьких підводних човнів на користь нового контракту з США «неприйнятною поведінкою між союзниками і партнерами».

«На прохання президента республіки я вирішив негайно відкликати в Париж для консультацій двох наших послів у Сполучених Штатах та в Австралії. Це виняткове рішення викликане крайньою серйозністю заяв, зроблених 15 вересня Австралією і США», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 15 вересня США, Великобританія і Австралія оголосили про створення альянсу в області безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні - AUKUS (акронім утворений за складом учасників Australia, United Kingdom, United States).

У четвер, 16 вересня, Австралія підтвердила про розрив оборонного контракту з французькою компанією Naval Group вартістю 40 млрд доларів, в рамках якого передбачалося виробництво дизель-електричних підводних човнів. Замість цього вона зробить, щонайменше, вісім атомних субмарин на основі американських і британських технологій. Франція назвала такі дії «ударом в спину».