Грузія на місяць запровадила надзвичайний стан через коронавірус

У Грузії у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID-19 запровадили надзвичайний стан з 21 березня по 21 квітня. Рішення затвердила президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в суботу, 21 березня, передає JAM-News.

Це рішення набуває чинності з моменту оголошення.

Раніше з відповідним проханням до глави держави звернувся прем'єр-міністр Грузії Гіоргі Гахаріа.

Зазначається, що надзвичайний стан у Грузії передбачає заборону зібрань понад 10 осіб. Також встановлюються обмеження на міжнародне пасажирське сполучення, крім вантажних перевезень.

Крім того, уряду надається право в разі необхідності, з метою карантинної ізоляції для медичних цілей, використовувати майно і інші матеріальні кошти фізичних і юридичних осіб, регулювання цін на окремі товари (приміром, медикаменти, продукти першої необхідності) тощо.

За порушення режиму надзвичайного стану у Грузії введено штраф: фізичним особам у розмірі 3 тис. ларі (870 євро), юридичним — 15 тис. ларі (4 350 євро). За повторне порушення — кримінальна відповідальність на строк до трьох років.

Також у разі необхідності уряд зможе оголосити загальну мобілізацію осіб, які мають медичну освіту та повноваження.

За останніми даними, в Грузії 49 людей заражені COVID-19, зокрема одна людина вже видужала. Крім того, 1966 людей перебувають у карантині, а 259 під стаціонарним наглядом.