Іран загрожує Британії захопленням танкера

Напередодні влада заморської території Великобританії Гібралтару затримали іранський нафтовий танкер, який прямував до Сирії. Про це передає Zn.ua.

Іран зажадав від Великобританії повернути затриманий в Гібралтарській протоці танкер, інакше він захопить танкер "у відповідь". Про це на своїй сторінці в Twitter написав один з лідерів Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Мохсена Резаї.

"Якщо іранський танкер не буде звільнений, обов'язок іранської влади - діяти аналогічно і захопити британський танкер", - підкреслив Мохсен Резаї.

Уряд Гібралтару заявило, що екіпаж на борту супертанкера Grace 1 опитують як свідків, а не як підозрюваних у кримінальних справах, з метою встановлення характеру вантажу і його кінцевого пункту призначення.

Супертанкер Grace 1 затримали рано вранці в четвер, 4 липня, поліцейські і митні органи Гібралтару за підтримки загону британських морських піхотинців, що є драматичним кроком, який може загострити конфронтацію між Заходом та Іраном. Влада заморської території Великобританії вважає, що танкер Grace 1 віз сиру нафту на нафтопереробний завод Баніяс в Сирії, що є порушенням санкцій, введених ЄС і США. Санкції Євросоюзу і США, введені в 2014 році, забороняють поставки нафти і нафтопродуктів режиму президента Башара Асада і закупівлі у нього нафти. Зокрема, дія санкцій поширюється і на компанію, якій належить сирійський НПЗ Баніяс.