Кандидат у вакцини проти COVID-19 від Pfizer та BioNTec показав ефективність на 95%

Американська компанія Pfizer та німецька фірма BioNTec завершили третій клінічний етап випробування кандидата у вакцини проти COVID-19. Аналіз даних показує, що ефективність потенційної вакцини становить 95%.

Про це повідомила пресслужба Pfizer Inc.

Результат у 95% є обнадійливим. Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров'я казала про необхідність створення вакцини з ефективністю понад 50%, щоби розпочати вакцинацію населення.

Тепер розробники найближчим часом планують зареєструвати вакцину в США та Європі.

Як зазначається, третя фаза випробувань розпочалася 27 липня й наразі у тестуванні взяла участь 43 661 людина: частина з них отримала вакцину, а інша частина — плацебо. Станом на 13 листопада 41 тисяча учасників отримала другу дозу вакцини.

За час випробування COVID-19 виявили в 170 учасників, 162 з них отримали плацебо і 8 — вакцину. Зважаючи на це, у компанії заявляють, що їхня вакцина проти коронавірусу ефективна на 95% через 28 днів після введення першої дози.

Також у компанії заявили, що вакцина була ефективна в різних вікових, статевих, расових та етнічних групах. Наприклад, у літніх людей від 65 років ефективність становила понад 94%.

В учасників майже не було побічних ефектів на препарат: у 3,8% добровольців з'являлася втома, а у 2% — головний біль.

Pfizer і BioNTech розраховують випустити до 50 млн доз вакцин у 2020 році та до 1,3 млрд доз до кінця 2021 року.

Раніше повідомлялося, що проміжні результати третьої фази випробувань вакцини проти коронавірусу компаній Pfizer та BioNTec показали ефективність більш ніж на 90%.

Крім того, про ефективність свого кандидата у вакцини проти COVID-19 заявила американська компанія Moderna. За попередніми даними, нова їх потенційна вакцина показала ефективність на 94,5%.

Найбільша перевага вакцини Moderna над препаратом від Pfizer та BioNTech — вона не потребує зберігання при наднизьких температурах (мінус 70 градусів за Цельсієм). Вакцина Moderna не псується за стандартних температур холодильника — 2-8 градуси.