Коломойський відсуджує у США заморожені через війну російські гроші

Компанії, підконтрольні українському олігарху Ігорю Коломойському, відсуджують заморожені Вашингтоном російські кошти через напад на Україну.  Йдеться про 34,5 мільйона доларів за активи в окупованому Криму.

Про це повідомляє DW.

Так, 11 компаній, які внаслідок анексії росією 2014 року Криму втратили низку автозаправних станцій і об'єктів нерухомості на півострові, намагаються стягнути компенсацію з рф у рахунок заморожених США російських коштів.

Позов, обсяг претензій за яким становить 34,5 мільйона доларів, поданий до Окружного суду округу Колумбія. Позивачі домагаються в американських суддів стягнення на підставі рішення арбітражного суду в Швейцарії, ухваленого у квітні 2019 року.

Як зазначено у тексті арбітражного рішення, яке є в розпорядженні DW, бенефіціаром українських компаній-позивачів, найбільшими з яких є "Стабіл", "Рустел", "Кіровоград-Нафта" і "Трейд Траст", є український олігарх Ігор Коломойський.

Адвокат компаній Коломойського Джеймс Бойкін в інтерв'ю агенції Reuters зазначив, що замороження Сполучними Штатами російських активів в рамках санкцій за розв'язану проти України війну є нагодою для його клієнта стягнути кошти.

"Якщо кошти можуть бути скеровані на потреби людей, які стали жертвами російської агресії, я не розумію, чому Крим і люди, які зазнали втрат внаслідок анексії мали би бути винятком", - зауважив Бойкін.

Захисник олігарха  вважає Коломойського жертвою російської агресії, оскільки мільярдер був критиком Кремля.

Нагадаємо, у 2021 року США запровадили санкції проти Коломойського через підозри в корупції. Його активи заморожені через підозру у відмиванні коштів, виведених з "ПриватБанку" і вкладених у нерухомість в Сполучених Штатах. 

Від провідних західних політиків неодноразово лунала думка, що заморожені в рамках санкцій російські активи у США мають бути конфісковані і скеровані на відбудову України після війни.