Компанія Moderna розробила вакцину проти південноафриканського штаму COVID-19

Американська компанія Moderna розробила оновлену вакцину проти південноафриканського штаму COVID-19. Препарат відправили до Національного інституту охорони здоров'я США для клінічних випробувань.

Про це йдеться в пресрелізі компанії.

У Moderna зазначили, що цей оновлений препарат трохи менше захищає від південноафриканського штаму, ніж їхня раніше розроблена вакцина проти COVID-19.

Проте дослідники будуть ще вивчати ефективність оновленої вакцини для ревакцинації людей, які раніше вже отримали щеплення проти коронавірусу, а також для вакцинації людей, які не хворіли на COVID-19 та не робили щеплень.

Moderna буде оцінювати ефективність трьох варіантів бустерних щеплень (тобто повторних). Перший варіант — будуть застосовувати другу дозу нової вакцини в меншій дозі (50 мкг). Другий — застосування мультивалентного препарату mRNA-1273.211, який поєднує попередню вакцину й нову розробку проти південноафриканського штаму, — в дозі 50 мкг і менше. Третій — застосування нової вакцини для третього щеплення у дозі 50 мкг.

Згідно з чинним протоколом застосування вакцини потрібно вводити дві дози по 100 мкг.

Випробування оновленого варіанту вакцини мають розпочати найближчими тижнями. Наразі невідомо, коли препарат можна буде масово використовувати.