Компанії Pfizer і BioNTech подали документи на реєстрацію своєї вакцини проти COVID-19

Американська компанія Pfizer та німецька фірма BioNTec запросили дозвіл у Європейського агентства з лікарських засобів для використання своєї потенційної вакцини проти коронавірусу в Європі.

Про це передає Bloomberg.

Якщо Агентство дійде висновку, що переваги кандидата у вакцини фармкомпаній Pfizer та BioNTech перевищують його ризики, то рекомендуватиме надання умовного дозволу. Це дозволить розповсюджувати вакцину в Європі до кінця року.

Компанії також розпочали подавати заявки до регуляторів в інших країнах, зокрема в Австралії, Канаді та Японії. Партнери підписали угоди про доставлення мільйонів доз вакцини, включаючи угоду з ЄС на 200 мільйонів доз, з додатковою можливістю ще 100 мільйонів доз.

Умовний дозвіл видається тоді, коли європейські органи хочуть швидко доставити препарат пацієнтам, не чекаючи повного пакета даних, який зазвичай вимагається для стандартного дозволу. Він діє один рік, може бути поновлений і зрештою замінений на стандартне затвердження.

Як раніше повідомлялося, фармкомпанії Pfizer та BioNTec завершили третій клінічний етап випробування кандидата у вакцини проти COVID-19. Аналіз даних показує, що ефективність потенційної вакцини становить 95%.

Нагадаємо, американська компанія Moderna заявила про успішність своєї вакцини від коронавірусу при тяжкій формі захворювання в 100% та подала документи на реєстрацію препарату в США.

Найбільша перевага вакцини Moderna над препаратом від Pfizer та BioNTech — вона не потребує зберігання при наднизьких температурах (мінус 70 градусів за Цельсієм). Вакцина Moderna не псується за стандартних температур холодильника — 2-8 градуси.