Країни G7 пообіцяли передати 1 мільярд доз COVID-вакцин бідним країнам

Країни-члени «Великої сімки» домовилися передати бідним країнам 1 мільярд доз вакцин проти коронавірусу, частину з яких надаватимуть безпосередньо, а частину - через глобальний механізм COVAX.

Про це йдеться у комюніке за підсумками триденного саміту «Великої сімки» у Великій Британії, оприлюдненому в неділю, 13 червня, передає Громадське.

Країни ставлять собі за мету подолати пандемію коронавірусу у 2022 році завдяки колективному імунітету. Протягом наступного року «Велика сімка» передасть принаймні 870 мільйонів доз вакцин, а принаймні половину від них — до кінця 2021 року.

Дещо раніше в комюніке зазначається, що загалом ідеться про мільярд доз вакцин. Крім того, «Велика сімка» планує розвивати інфраструктуру з розробки препаратів проти хвороб із тим, щоб виробничий цикл скоротився з 300 до 100 днів.

Окремо наголошується на необхідності «своєчасного, прозорого, експертного й ґрунтованого на науці» розслідування походження COVID-19 у Китаї під егідою ВООЗ.

Лідери «Великої сімки» також підтримали попередньо погоджений глобальний мінімальний податок на прибуток корпорацій у розмірі мінімум 15%. Він, ідеться в комюніке, допоможе створити «чеснішу податкову систему, що відповідає реаліям ХХІ століття».

Стосовно екології в комюніке підтверджується необхідність дотримуватися Паризької кліматичної угоди 2015 року й досягнути нульового рівня викидів шкідливих газів в атмосферу принаймні до 2050 року.

Є в комюніке й кілька згадок щодо міжнародної політики. «Велика сімка» прагне «стабільних і передбачуваних відносин» із Росією, водночас закликаючи її припинити «дестабілізаційні дії й підривну діяльність» та пояснити використання хімічної зброї на своїй території (ймовірно, йдеться про отруєння Олексія Навального).

«Велика сімка» також підтвердила підтримку територіальної цілісності й суверенітету України, вказала, що вважає Росію стороною конфлікту, й заявила про підтримку «Нормандського формату» як шляху до виконання Мінських угод.

Згадуючи про події в Білорусі, лідери «Великої сімки» засудили останні події режиму, зокрема перехоплення літака Ryanair, й заявили, що продовжать боротися з режимом шляхом санкцій. Також у комюніке є заклик провести нові «чесні та прозорі» вибори в Білорусі.