«Крим не повернеться в Україну»: командувач ВМС Німеччини подав у відставку

Командувач ВМС Німеччини Кай-Ахім Шенбах, який заявив, що окупований Крим ніколи не повернеться в Україну, подав у відставку. У Міністерстві оборони Німеччини відхрестились від його заяви, а сам віцеадмирал пояснював, що це його особиста думка, а не офіційна позиція.

Про це повідомляє DW.

З березня минулого року 56-річний Кай-Ахім Шенбах очолював Військово-морські сили Німеччини, однак тепер залишає свій пост.

Міністерка оборони Крістіна Ламбрехт вже задовольнила його прохання про звільнення. Тимчасово виконуючим обов'язки командувача ВМС Німеччини буде попередній заступник Шенбаха – контр-адмірал Ян Крістіан Каак.

Як раніше повідомлялося, 22 січня Кай-Ахім Шенбах заявив, що «кримський півострів втрачений, і він ніколи не повернеться». За його словами, наразі Україна не може виконати вимоги щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу, оскільки її частина окупована. 

Також, на думку Шенбаха, мета Путіна полягає не в тому, «щоб мати маленьку смужку української землі», а в тому, щоб розколоти Євросоюз і домогтися поваги, «якої він вимагає і, ймовірно, навіть заслуговує».

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що вважають висловлювання Шенбаха «категорично неприйнятними», а Кримський півострів може бути втрачений «лише в уяві німецького віцеадмірала».

Відомство вимагало публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини та викликало послиню Німеччини у Києві Анку Фельдхузен для вирішення цього питання.

Міноборони Німеччини згодом заявили, що висловлювання командувача Шенбаха «жодним чином не відповідають позиції федерального Міністерства оборони».