Китайська вакцина Sinovac Biotech показала 50,38% ефективності

Китайська вакцина Sinovac Biotech проти COVID-19 показала загальну ефективність 50,38% під час останнього етапу тестувань у Бразилії. 

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що дослідження проводив місцевий Інститут Бутанан, який раніше повідомляв про дещо вищу ефективність – 78%.

Зазвичай аналіз ефективності вакцини ґрунтується на даних учасників експерименту, які після щеплення все ж захворіли на COVID-19. Тобто залежно від їх кількості і вираховується загальна ефективність вакцини.

Представники Бутантану пояснили, що розділили випадки коронавірусної хвороби після вакцинації на шість категорій: безсимптомні, дуже легкі, легкі, два рівні середньої тяжкості та важкі. Перші два – не потребують медичної допомоги.

Ефективність у 78% випадках вакцина показала при врахуванні легкої, середньої та тяжкої форм.

Коли ж до групи вивчення додали дуже легкі випадки, то загальна ефективність знизилася до 50,38% – тобто хоча більшість пацієнтів, на яких не подіяла вакцина, захворіли у легкій формі, вони все ж можуть і надалі розповсюджувати вірус.

Вакцина проти COVID-19 китайської компанії Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною, яка випускається у шприці та зберігається при температурі від +2 до +8 градусів за Цельсієм.

Проведені клінічні випробування у різних країнах, за результатами проміжних даних, показали ефективність препарату до 97%. Так, ІІІ фазу клінічних випробувань вже було проведено в Індонезії (1600 пацієнтів, ефективність 97%) та Туреччині (1325 пацієнтів, ефективність 91%). Очікуються дані з Бразилії. Очікували дані клінічних випробувань третьої фінальної фази з Бразилії.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я уклало контракт про постачання на територію України в максимально короткі терміни вакцини проти COVID-19 виробництва китайської компанії Sinovac Biotech в обсязі 1,9 млн доз.

Українська група фармацевтичних компаній «Лекхім» уклала з Sinovac Biotech угоду щодо постачання у І півріччі 2021 року 5 млн доз вакцини проти COVID-19.