Латвія та Естонія вийшли з групи співпраці з Китаєм у форматі «16+1»

Латвія та Естонія оголосили про вихід з формату співпраці Китаю та країн Центральної та Східної Європи.

Про це йдеться у повідомленнях МЗС Латвії та Естонії.

Латвія вирішила припинити свою участь у цьому форматі «з огляду на поточні пріоритети зовнішньої та торговельної політики». Вона продовжуватиме прагнути до конструктивних і прагматичних відносин з Китаєм на двосторонній основі та через співпрацю між ЄС і Китаєм.

Про це ж заявила Естонія. Країна брала участь у форматі співпраці Центральної та Східної Європи та Китаю з 2012 року. Після саміту в лютому минулого року представники Естонії пропускали зустрічі цього формату.

У 2021 році з цього формату вийшла Литва, закликавши інші країни вчинити так само. Після повідомлень Латвії та Естонії глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс написав у Twitter: «Китайський формат 17+1 був зайвим і викликав розбіжності задовго до виходу Литви. Латвія та Естонія зараз також закривають двері. 14+1 слід замінити на EU27+1».

Як відомо, співпраця Китаю та країн Центральної та Східної Європи (також відома як «16+1» та «17+1» у різні роки) — це ініціатива Міністерства закордонних справ Китаю щодо сприяння діловим та інвестиційним відносинам між Китаєм та 16 країнами Центральної та Східної Європи.

Цей формат був заснований у 2012 році в Будапешті для посилення співпраці країн у сферах інфраструктури, транспорту та логістики, торгівлі та інвестицій. Також ціллю формату є просування китайської ініціативи «Один пояс, один шлях».

У 2019 році до нього приєдналася Греція, а у 2021 році з нього вийшла Литва.