Лукашенко ввів штрафи за використання у Білорусі біло-червоно-білої символіки

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко ухвалив новий Кодекс про адміністративні правопорушення, який, зокрема, передбачає штрафи за використання біло-червоно-білого прапора.

Про це повідомляє БЕЛТА.

Новий кодекс набуде чинності з 1 березня 2021 року.

Як передає Telegram-канал «Пул Первого», в документі передбачена відповідальність за використання забороненої символіки. Так, за вивішування біло-червоно-білого прапора на балконі штраф до 580 білоруських рублів (близько 6,34 тисячі гривень) для фізичних осіб і до 1 740 білоруських рублів (понад 19 тисяч гривень) — для юридичних осіб. 

Раніше Лукашенко називав біло-червоно-білий прапор «фашистським».

«Ми приберемо цю фашистську символіку з нашого суспільства, зробимо це красиво. І передусім пояснюючи, що цього не можна робити. Наша країна найбільше постраждала від війни», — сказав він тоді.

Крім того, у використанні біло-червоно-білих прапорів, як фашистської символіки, звинувачували протестувальників і у Міністерстві оборони Білорусі.

«Ми не можемо спокійно дивитися, як під прапорами, під якими фашисти організовували масові вбивства білорусів, росіян, євреїв, представників інших національностей, сьогодні організовують акції в цих священних місцях», — йшлося у повідомленні відомства.

Біло-червоно-білий прапор — це історичний стяг Білорусі, який був національним прапором Білоруської народної республіки (1918-1919) та державним прапором незалежної Білорусі в період з 1991 до 1995 року. Згодом Лукашенко провів референдум і біло-червоно-білий прапор фактично заборонили.