Палата представників проголосувала за заборону TikTok у США

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт, який передбачає заборону соцмережі TikTok, якщо протягом року китайський концерн ByteDance не продасть її іншому власнику.

Про це повідомляють BBC та Verge.

Це рішення є частиною схваленого законопроєкту «Про мир через силу у 21 столітті», в якому йдеться, зокрема, про зовнішню допомогу, спрямовану на надання військової підтримки Україні та Ізраїлю, а також гуманітарної допомоги для Сектору Гази.

Як пише BBC, через терміновість іноземної допомоги, питання щодо TikTok Сенат розгляне швидше, ніж якби це був окремий законопроєкт щодо соцмережі.

У новому варіанті проєкту подовжений термін, упродовж якого ByteDance має продати соцмережу. Раніше китайська компанія мала близько шести місяців після того, як документ набуде чинності, щоб продати платформу, а зараз цей термін продовжили до одного року.

Наступного тижня Сенат не засідатиме через пасхальні канікули, що може затримати розгляд. Якщо новий законопроєкт про TikTok залишиться в такій же формі та пройде далі, він потрапить напряму до президента США Джо Байдена, який раніше пообіцяв підписати його.

Своєю чергою представник соцмережі засудив законопроєкт, заявивши, що він «розтопче право на свободу слова 170 мільйонів американців, зруйнує 7 мільйонів підприємств і закриє платформу, яка щорічно приносить в економіку США 24 мільярди доларів».

У TikTok додали, що ByteDance «не є агентом Китаю або будь-якої іншої країни». А ByteDance наполягає на тому, що вона не є китайською фірмою, вказуючи на те, що 60% її акцій належить багатьом світовим інвестиційним компаніям.